Spørgsmålet om hjemmebanefordel i pokalfinalen er atter blevet et samtaleemne.

AGFs direktør, Jacob Nielsen, har i den seneste udgave af podcasten “Ren Bold” givet udtryk for sin utilfredshed med, at FC København gentagne gange har nydt godt af at spille pokalfinalen på deres eget græs i Parken.

Nielsen argumenterer for, at denne praksis udgør en uretfærdighed, der bør adresseres for at bevare sportens integritet.

Nielsen foreslår en løsning, der indebærer rotation mellem tre forskellige stadioner for at afholde pokalfinalen, hvilket skulle eliminere enhver form for hjemmebanefordel.

“Intet er optimalt,” erkender han, men understreger, at det er nødvendigt at finde en mere retfærdig model. Dette forslag kommer i kølvandet på, at Parken er blevet fastslået som værtssted for pokalfinalerne i 2024 og 2026, mens Brøndby Stadion tager stafetten i 2025.

Nielsens kritik bunder ikke kun i en principiel holdning til fairness i sport; det er også et spørgsmål om økonomi.

Han påpeger, at den nuværende ordning tillader FC København at høste både sportslige og økonomiske fordele, som ikke står til rådighed for andre klubber. Ved at sprede finalerne over flere stadioner, håber han på at skabe en mere ligelig fordeling af de økonomiske gevinster, som en pokalfinale medfører.

Diskussionen om hjemmebanefordel i pokalfinalen er ikke ny, men Nielsens forslag om tre finalestadioner tilføjer et konkret forslag til debatten.

Det rejser spørgsmål om tradition versus innovation i dansk fodbold og udfordrer den nuværende praksis med at placere så væsentlig en kamp på et holds hjemmebane.