Arsenal har længe været kendt for deres imponerende spil, men det er deres præstationer på udebane, der nu tegner sig som afgørende for deres chancer i Premier League.

Lørdagens 3-0 sejr over Brighton på Amex Stadium understreger dette med en overbevisning, der sender et klart signal til konkurrenterne.

Kampen var ikke blot en demonstration af Arsenals angrebsstyrke, men også af deres defensive soliditet, som har været en hjørnesten i deres succes denne sæson.

I første halvleg bragte Bukayo Saka Arsenal foran med et straffespark efter 33 minutter, hvilket var kulminationen på en periode, hvor Arsenal skabte de bedste chancer.

Brighton pressede intelligent, men Arsenal formåede at holde dem på afstand, med den mest nærgående situation, da målmand David Raya måtte diske op med en fremragende redning for at afvise Julio Enciso lige før pausen.

I anden halvleg tog Arsenal kontrol over spillet med en autoritet, der normalt forbindes med hold som Manchester City eller Liverpool.

Kai Havertz fortsatte sin imponerende form ved at score det andet mål i det 62. minut, før han assisterede Leandro Trossard til kampens tredje mål. Denne sejr er ikke kun et boost for Arsenals selvtillid, men også et benchmark for de resterende udfordringer i sæsonen.

Arsenal har vist en bemærkelsesværdig forbedring i deres spil sammenlignet med sidste sæsons afslutning, hvor de oplevede skuffende resultater mod Liverpool, West Ham, City og Nottingham Forest.

Mikel Arteta, Arsenals træner, udtrykte efter kampen en stærk tro på, at denne sejr kan give spillerne den nødvendige tro på sig selv for de kommende udebanekampe. Arsenal har vist en evne til at kontrollere spillets afgørende momenter meget bedre, hvilket er et stort skridt fremad for holdet.

Kai Havertz, der tidligere har vundet Champions League med Chelsea, har fundet en ny konsistens i Arsenals angreb. Med fem mål og tre assists i sine seneste syv starter har Havertz bevist sit værd og er ved at blive den angriber, mange Arsenal-fans havde håbet på. Artetas evne til at udnytte Havertz’ potentiale i angrebet har været afgørende for Arsenals succes.

Arsenals forsvar har også været næsten uigennemtrængeligt, med fem på hinanden følgende clean sheets på udebane – en bedrift, der sidst blev opnået i april 1997. Med kun fire indkasserede mål i 11 liga kampe siden årsskiftet har Arsenal demonstreret en defensiv styrke, der matcher deres angrebsmæssige effektivitet.

Liverpool kan tage førstepladsen, hvis de vinder over Manchester United i aftenens kamp.