Det lignede et ustoppeligt damplokomotiv for blot et år siden. Liverpool trynede alt og alle og steg til tops i alle vigtige turneringer. Premier League-titlen blev hevet i land allerede måneder, før sæsonen var slut. 99 historiske point og blot 3 nederlag i 38 kampe. En historisk bedrift af et vildt Liverpool-mandskab, som måske aldrig havde spillet bedre. Succesen var allerede påbegyndt sæsonen forinden. Her var man ikke blot snublende tæt på at vinde mesterskabet foran Manchester City, men her hev man også Champions League-trofæet i hus efter finalesejr over Tottenham samt en mindeværdig 4-0 sejr hjemme over selveste Barcelona i semifinalen. Det lignede en eventyrsøvn som Liverpool slet ikke var i stand til at vågne fra. Men blot et halvt år senere har Merseyside-holdet oplevet en brat opvågnen. Noget har vist sig at være i ubalance.  

Klopp kom med vild energi og mandskabsbehandling

Liverpool lignede ikke et hold, der indenfor overskuelig tid ville kunne løfte sig fra middelmådigheden, som havde hersket op til Klopps ankomst. Men den vilde og karismatiske tyskers entré gjorde noget ved stemningen i omklædningsrummet og tændte op under supporterne, der mest af alt håbede, at Klopp ville komme med samme gejst og påvirkning, som han havde haft det på Dortmund i årene forinden. Og håbet blev til virkelighed.

Men gentager samme historie sig nu i Liverpool som i Klopps tid i Dortmund? Efter to succesfulde år med to tyske mesterskabstitler i 2011 og 2012, formåede Klopp ikke at løfte Dortmund til noget, der mindede om samme højder i de efterfølgende 3 år inden sin afgang til Liverpool i 2015. Han forlod Dortmund som højtelsket person, der for en kort periode sendte Westfalen-holdet til tops. Er det samme sket i Liverpool og med samme efterspil til følge? Nogen spekulerer i hvert fald i, at et af motiverne bag nedgangen kan ligge i Klopps manglende evne til at bevare momentum i energi og mandskabsbehandling.

Var triumferne i Premier League og CL en overpræstation?

Hvis man er bidt af en gal spillehund og har siddet og set Liverpools kampe i den forgangne sæson, så ville man nærmest kunne have lavet store penge ved at spille blindt på Liverpool-sejr på ethvert pregame bet eller på live odds. Faktum er, at Liverpool stort set vandt alt, og at de faktisk først begyndte at smide point, da mesterskabet nærmest var en realitet, og man sparede spillere og kræfter i forbindelse med de samtidige Champions League-kampe. 

Et andet faktum i den forbindelse er dog også, at data viser, at Liverpools enorme pointhøst måske slet ikke var så fortjent og åbenlys rigtig som det var tilfældet. Moderne sportsbetting-entusiaster benytter flere forskellige værktøjer til at skabe bedre rammer for at lave penge på betting. Et af de værktøjer hedder ‘expected goals’ og ‘expected points’. 

Disse begreber henviser til det antal mål og det antal point, som et hold ‘forventes’ at have skabt på baggrund af minutiøst indsamlet data fra et holds kampe over en sæson. Forventede point og mål står i kontrast til virkelighedens point- og målhøst, men fortæller et indirekte billede af, hvor heldige/uheldige eller overnaturligt skarpe/unaturligt uskarpe et hold har været, når man sammenligner de to grundlag. Og her har Liverpool faktisk selv i mesterskabssæsonen vist sig at have haft en betydeligt lavere forventet pointhøst i forhold til sine præstationer, chancer og mål på banen. Så nogle ville kunne hævde, at den nuværende nedgang eller krise blot er et udslag af, at Liverpool har ramt sit egentlige og sande niveau ovenpå to år med overpræstationer.

Mangel på motiverede spillere kan være en faktor

En helt tredje faktor i forbindelse med Liverpools nedgang kan være motivation. Ikke nødvendigvis på baggrund af, at træner Klopp ikke længere formår at motivere ordentligt, men snarere fordi de pågældende spillere er blevet godt og grundigt metaltrætte. Man skal også huske på, at Liverpool på to sæsoner har hentet titler, som klubben tidligere har været næsten 30 år om at matche. Vi skal helt tilbage til sæsonen 1983/1984 for at se et Liverpool-hold med både mesterskabstitel og samlet triumf i Champions League (dengang ‘Mesterholdenes Europa Cup’). 

I de sidste to sæsoner har Liverpool hentet Champions League-trofæet, det hjemlige Premier League-mesterskab, UEFAs Super Cup og VM for klubhold. Det ville ikke være underligt, hvis den samme flok spillere i indeværende sæson derfor har lidt mindre incitament eller drivkraft. Og faktum er jo, at Liverpool råder over stort set samme trup som sidste år, hvorfor man isoleret set ville kunne forvente samme niveau og pointhøst. 

Liverpools seneste sejr over Tottenham kan dog måske være det lyspunkt, holdet har manglet til at kickstarte en afgørende slutspurt hen over foråret. Måske vil den nye snak om ændringer i truppen forstumme, hvis man kommer ud af den sidste del af vinteren i overvejende god form.