Når man som fodboldfan eller fodboldspiller skal spille en kamp, er det velkendt, at det er bedst at spille på hjemmebane. Det virker som en selvfølgelighed, at det er her, man har størst chance for at vinde. Hvorfor? Det er også en velkendt “myte”, at det er fordi, man har flest tilskuere på sin side, der hepper og pepper stemningen op til ens fordel. Derfor vælger nogle også at bette på det, med en bet365 bonuskode. Men er det nu også den eneste faktor, der er på spil i denne henseende? Det ser vi lidt nærmere på her, hvor spillet nu for alvor kan begynde. Læs med her og bliv klogere. 

Publikum har en betydning psykologisk set

Selvfølgelig har publikum en betydning i forhold til, om fodboldspillerne føler sig anerkendt, klappet af og lavet bølge i forhold til. Dette har især vist sig at være en realitet under Corona pandemien, hvor mange stadioner var lukkede for tilskuere og det viste sig at være en noget flad omgang for spillerne at der ikke var den samme stemning af medhold og anerkendelse og vilde råb, når der blev scoret. Psykologisk set kan tilskuere gøre en forskel på linje med cykelryttere og maratonløbere, der lige giver den en ekstra skalle, når de får hep med på vejen. 

Fodbolddommeren har en stor effekt 

Det faktum, der er mindre kendt, men ikke desto mere er blevet undersøgt, er, at fodbolddommeren faktisk har en tilbøjelighed til at dømme i favør af hjemmebaneholdet. Det er ikke nogen stor forskel, der er på spil, for dette ville være blevet opdaget og dømt ude, men her taler vi om alle gråzone områderne, hvor der kan være tvivl – var der virkelig off site, var bolden inde eller ude eller var der for meget skubben eller var der virkelig straffespark? Ja her kan dommeren have en tendens til at dømme i hjemmebaneholdets favør, selvfølgelig helt ubevidst. Det er netop dette der gør, at hjemmebaneholdet også har en fordel.

Fodboldens mystik

Der er selvfølgelig meget andet på spil, når det handler om at kunne sige noget mere generelt om, hvem der har størst chance for at vinde. Det kan være alt fra spillernes dagsform til deres placering i turneringen generelt, der kan have indflydelse på, om de har motivation og kampgejst. Trænerens metoder samt sammenholdet på holdet kan også spille ind, ligesom vejr, vind og temperatur.

Det er trods alt det spændende ved at se en fodboldkamp – at alt kan ske!