Manchester City-manager Pep Guardiola vil gøre, hvad kan for at skåne sine spillere for racisme. Racisme er først og fremmest et samfundsproblem, siger spanieren. 

I kølvandet på gruppekampen i kvalifikationen til EM mellem Montenegro og England, hvor hjemmeholdets tilskuere kom med racistiske tilråb efter flere engelske spillere, understreger City-manager Pep Guardiola, at han vil være parat til at forlade en kamp, hvis det skete for ham og hans hold. 

”Det kunne vi godt finde på, ja,” siger den 48-årige spanier til Marca. 

”Men jeg er ikke alene i klubben. Jeg vil blive nødt til at involvere andre, formænd og direktører i klubben og vores anfører, holdet og spillerne. Hvis vi  alle sammen besluttede os for det i fællesskab for at sende et signal, så hvorfor ikke? Situationen forandrer sig, hvis man gør noget. Hvis ikke man gør noget, sker der ingenting og tingene forbliver, som de er.”

I landskampen i mandags i Montenegro, måtte Raheem Sterling, Danny Rose og Callum Hudson-Odoi lægge ører til abelyde og andre racistiske ytringer fra lægterne. Og Sterling har tidligere på sæsonen også været udsat for racistiske tilråb, da Manchester City mødte Chelsea på Stamford Bridge.

Både dengang og efter landskampen var Raheem Sterling ikke bleg for at fortælle om oplevelsen, og han har slået til lyd for, at Montenegro bliver frataget muligheden for at spille på hjemmebane i en kamp. 

”Det er derfor, det er godt, når Sterling og andre giver udtryk for deres mening. Det er godt for fremtiden og for vores samfund,” siger Pep Guardiola til den spanske avis og fortsætter:

”Det er ikke et problem, som handler om fodbold i sig selv. Det er et problem for samfundet. I flere steder i Europa ser vi, hvordan det ekstreme højre giver udtryk for deres budskaber og vinder valg. Jeg mener, at problemet med racisme bliver værre i Europa for tiden – ikke i fodbold.”