Når Superligaen i Danmark indleder forberedelserne til forårssæsonen i januar, står flere af ligaens tophold over for udfordringen med potentielt at skulle undvære nogle af deres stjernespillere. Årsagen er, at der i januar og februar afvikles FIFA-turneringer i både Asien og Afrika, hvor flere nøglespillere fra Superligaen forventes at deltage.

I Elfenbenskysten løber Africa Cup of Nations af stablen fra den 13. januar til den 11. februar. Her kan FC Midtjylland, FC København og FC Nordsjælland sandsynligvis se frem til at undvære et par af deres spillere.

FC Københavns Elias Achouri (Tunesien), FC Midtjyllands Franculino Djú (Guinea-Bissau) og FC Nordsjællands Adamo Nagalo (Burkina Faso) har alle været faste på deres respektive landshold i efteråret og kan blive udtaget til turneringen.

Især for FC København kan det blive en udfordring, hvis Tunesien med Elias Achouri når langt i turneringen, da “Løverne” skal i aktion i Champions Leagues knockoutrunde kort tid efter turneringens afslutning.

Samtidig med Africa Cup of Nations afvikles Asian Cup i Qatar fra den 12. januar til den 10. februar. Her forventes FC Midtjyllands Cho Gue-sung at repræsentere Sydkorea.

Cho, der har scoret otte mål i Superligaen i efteråret, har været en fast del af det sydkoreanske landshold og er en stærk kandidat til at blive udtaget.

Sydkorea, som skal møde Malaysia, Jordan og Bahrain i gruppespillet, er favoritter til at avancere, hvilket betyder, at Cho muligvis først vender tilbage til FC Midtjylland i starten af februar.

Dette vil have konsekvenser for de berørte klubber, da spillerne vil gå glip af vigtige testkampe i opstarten. FC Midtjylland har planlagt testkampe mod AaB, BK Häcken og FC Fredericia, mens FC København skal møde Rangers FC og Sparta Prag. Disse kampe falder sammen med gruppespillet i både Africa Cup of Nations og Asian Cup.

Ifølge FIFA’s regler er klubber forpligtet til at frigive deres spillere til de landshold, de er berettiget til at repræsentere, hvis de bliver indkaldt. Dette gælder for turneringer, der fremgår af FIFA’s kampkalender, hvilket både Asian Cup og Africa Cup of Nations gør. I modsætning hertil kunne FC København for eksempel afvise at frigive Roony Bardghji og Jordan Larsson til Sveriges landskampe i januar, da disse ikke er en del af FIFA’s officielle kampkalender.

Denne situation stiller Superliga-klubberne over for en udfordring, da de må navigere i en periode uden nøglespillere, hvilket kan påvirke deres forberedelser til forårssæsonen.