I en banebrydende afgørelse har European Super League triumferet over både FIFA og UEFA i en retssag ved EU-domstolen.

Denne historiske dom, afsagt torsdag formiddag, har vakt stor opmærksomhed i fodboldverdenen.

Sagen drejede sig om, hvorvidt UEFA og FIFA ulovligt havde monopoliseret europæisk fodbold. I 2021 truede de to organisationer med sanktioner mod klubber og spillere, der deltog i det kontroversielle udbryderprojekt, European Super League.

Sanktionerne inkluderede udelukkelse fra store turneringer som EM og VM. EU-domstolen har nu afgjort, at sådanne trusler var ulovlige, hvilket betyder, at klubber som Real Madrid og Barcelona ikke kan straffes for deres forsøg på at etablere en ny turnering.

Torsdagens dom er dog ikke en direkte godkendelse af Super League-projektet, men snarere en afgørelse om UEFA og FIFAs handlinger.

Projektet, der oprindeligt blev lanceret i april 2021, involverede 12 europæiske topklubber. Det mødte dog hurtig modstand, og flere klubber, herunder Liverpool, AC Milan, Inter, Atlético Madrid, Chelsea, Manchester City, Manchester United, Arsenal og Tottenham, trak sig hurtigt tilbage efter pres fra fans og andre klubber.

Sidste år forlod Juventus også projektet, hvilket efterlod kun Real Madrid og Barcelona som de officielle deltagere.

Super Leagues idé var at skabe en liga, hvor de store hold altid var garanteret deltagelse, en model der skabte stor debat og splittelse i fodboldverdenen.

Mens nogle ser afgørelsen som en sejr over UEFAs monopol, er der bekymring for, hvad fremtiden vil bringe.

Vil Super League blive en realitet, og hvad vil det betyde for fodboldens struktur og integritet?

Hvis de store klubber selv kan bestemme form og struktur, hvordan skabes der så plads til de mindre klubber?

author avatar
Martin Hansen
Supporter at Media Group Denmark ApS