Matchfixing er ikke noget du ser i gamle film om hedengangne boksere fra ringe kår. Det findes  den dag i dag. Det findes i alle sportsgrene og på alle planer. Det er snyd og bedrag og det hiver  glæden og hæderligheden ud af enhver sportsgren. Desværre er det meget svært af komme til livs. I  denne artikel får du et lille indblik i hvordan det foregår i FIFA og hvad FIFA har af muligheder for  at komme det til livs. 

Snyd i spil findes i alle afkroge, både i sportens verden og i casino verdenen og alle andre steder  hvor der foregår spil. Snyd handler altid om at berige sig ved at snyde i en eller anden form for spil.  Hvilket er ekstremt ødelæggende for alle de der gerne vil spille, bare for underholdningens skyld.  

Hvordan matchfixing foregår 

De kommende VM odds er sat og alle går ud fra at alting går hæderligt til. Der er yderligere 20 ting  du bør vide før VM i Qatar 2022 og ingen af dem tager højde for matchfixing. Matchfixing er snyd og bedrag. Det foregår nøjagtigt som i de film der før blev hentydet til. En  enkelt spiller, nogen gange flere, indvilliger i at spille ringere og af den vej påvirke resultatet for  den kommende fodboldkamp, mod et klækkeligt beløb. Det er den typiske måde at snyde på. De  mere raffinerede handler om at sikre en bestemt spiller får et rødt kort eller bliver skadet, igen med  en eller anden form for stor økonomisk kompensation.  

Under alle omstændigheder så er matchfixing meget svært at afslører. Desuden er det ødelæggende  for hele sporten og på ingen måde særligt sjovt at være vidende om. 

FIFA har 5 knapper at dreje på 

Der er ikke så meget nogen kan gøre for at stoppe matchfixing. FIFA har dog fem knapper de kan  trykke og skrue på, så det måske kan blive lidt mindre attraktivt at snyde i spil. De kan betale alle  spillere godt, stoppe deres interne slagsmål, samarbejde bedre med politi og andre myndigheder,  drage bagmænd og andre skyldige til ansvar og slutteligt gøre straffen ensartet og meget højere. Selv om FIFA således både har magt og har muligheder for at gøre noget ved problemet, er det ikke  det der sker. Så længe FIFA ikke tager affære og begynder at skrue på de knapper de har til  rådighed, så vil matchfixing blive ved med at være en lokkende mulighed for svage sjæle.  

​​

Betal spillerne 

De spillere vi høre om, er dem der tjener millioner af kroner. Sådan er det bare ikke for alle spillere.  Mange af de yngre spillere, som for længst har bevist deres værd, går stadig til en løn som i forhold  til deres indsats og afsavn, ikke er særlig høj. Især er deres løn lav, når de sammenligner den med  nogen af dem der virkeligt scorer kassen. 

Ved at give alle spillere en god løn, bliver ideen om at medvirke til snyd, muligvis ikke længere  særlig tillokkende. 

Stop intern ballade 

FIFA bruger en hel masse tid på intern ballade. Balladen foregår på alle planer og synes helt uden  ende. Tøse fis, ville mange nok mene, men desværre er det tøse fis, der tager fokus og koster både  tid og mandskab, fra de virkeligt vigtige opgaver, som at få has på matchfixing. Hvis FIFA tog deres opgave mere seriøst og fik sat en streg over al den interne ballade, kunne det  være at de rent faktisk kom op med bedre løsninger, på de virkelige problemer.  

Samarbejde med politi og andre myndigheder 

I dag er FIFA ikke særligt gode til at samarbejde, med hverken politi eller andre myndigheder. En  af årsagerne er nok at de ikke har orden i eget hus. 

Hvis FIFA i højere grad samarbejdede med myndigheder som kunne udøve ægte lov og orden samt  give straf, så var det måske en fornuftig vej at gå. 

Desværre har FIFA et slem rygte der lyder på at de helst klarer sager om matchfixing internt.  Hvilket betyder at ingen i realiteten bliver straffet for alvor.  

Drag alle skyldige til ansvar 

Spillere der bliver opdaget i matchfixing bliver straffet internt. Ofte er det noget med et spilleforbud  i en periode. De bliver ikke anmeldt til politiet og de bliver ikke retsforfulgt. Når spillerne ikke bliver anmeldt, kan bagmændene naturligvis heller ikke blive anmeldt.  Så længe FIFA holder fast i at holde miseren for lukkede døre, fortsætter matchfixing i det  uendelige. Bagmændene har muligvis mistet en spiller kontakt i en periode, men der findes jo  mange andre spillere, som de kan lave deres aftaler med. 

Alle som medvirker i matchfixing, eller som på nogen måde har fordel af matchfixing bør politi  anmeldes og tildeles en alvorlig straf. 

Højere og ensartet straf 

Rygterne vil vide at jo vigtigere en spiller er, jo mildere bliver hans straf. Her er et helt åbenlyst og  meget seriøst problem. FIFA har magt til virkeligt at give hårde straffe, de har også mulighed for at  anmelde alle involverede til politiet. Det eneste FIFA gør er at graduere staffen, alt efter hvor  uundværlig en spiller er.  

Hvis der var en reel straf, som var ens for alle spillere, internt i FIFA, som lød på eksempelvis et  eller to års spilforbud i alle ligaer, så var der måske noget at tænke over som spiller.  Hvis der så samtidig, hver eneste gang, blev lavet en anmeldelse til politiet og de implicerede hver  eneste gang blev retsforfulgt, ville det nok blive ekstremt svært at lokke en spiller til matchfixing.  Bagmændene ville nok fortsætte og deres belønning for en spillers medvirken, ville nok også stige  betragteligt, men i sidste ende er det nok den bedste kurs at tage.