På det, der skulle have været hendes mands 75-års fødselsdag, opfordrer enken efter en tidligere Manchester United-spiller, som døde af demens, til et forbud mod hovedstød i fodbold.

Frank Kopel, der døde i 2014 i en alder af 65 år, havde en karriere, der også omfattede spilletid for Dundee United, Blackburn Rovers samt Arbroath og Forfar Athletic.

Hans enke, Amanda Kopel, mener, at hans diagnose skyldtes hjernetraumer forårsaget af gentagne kollisioner med andre spilleres hoveder under forsøg på at heade bolden i kampe, samt tusindvis af hovedstød under årtiers træning.

Hun udtaler: “Frankie og jeg burde fejre i dag og se frem til resten af vores liv sammen, men i stedet har jeg sørget over hans tab og mindet ham i 10 år. Fodbold skal ændres, fordi spillet er en langsom, sikker dræber, så længe hovedstød er en del af det. Spillet hedder fodbold, ikke hovedbold, og reglerne skal ændres. Ingen bør heade en bold – især ikke børn. Frankie elskede spillet, men vi forestillede os aldrig et øjeblik, at det var så skadeligt.”

Det skriver ITV News.

Parret blev gift i 1969 og boede sammen i Kirriemuir, Angus, men hr. Kopel blev diagnosticeret med demens i 2008 og døde den 16. april 2014.

Efter hans diagnose samarbejdede fru Kopel med lobbygruppen Heading Out, grundlagt af den tidligere journalist Mike Edwards, som opgav sin karriere hos STV for at passe sin mor, da hun blev diagnosticeret med demens.

Han opfordrer også til et fuldstændigt forbud mod hovedstød inden 2030.

Organisationen henviser til resultaterne af en akademisk undersøgelse, som viste, at fodboldspillere er tre og en halv gang mere tilbøjelige til at få en diagnose af en neuropatologisk sygdom som demens, og fem gange mere sandsynligt, hvis de var forsvarsspillere.