Annoncørbetalt indhold

Hælspore er en betændelse i senerne, der hæfter ved hælen under foden.

Dyrker du meget sport, er der risiko for, at du på et tidspunkt kommer til at opleve hælspore. Tilstanden opdages ved, at du har smerter under hælen og eventuelt også på knoglen og længere ud på foden. I begyndelsen er symptomerne milde, men bliver gradvist værre, som inflammationen breder sig.

Har du mistanke om, at du har hælspore? Så får du her gode råd til, hvordan du mindsker generne og kommer tilstanden til livs.

Hvorfor får man hælspore?

Hælspore udspringer blandt andet fra svangsenen, som er en kraftig sene, der understøtter bevægelser og svangbuen. Derfor er det ofte ved gang eller løb, du opdager, du har hælspore.

Det er altid overbelastningen af svangsenen, der resulterer i hælspore og dermed betændelsestilstanden. Andre årsager til hælspore kan være:

  • Fejlstilling af fod
  • Rygsmerter og iskias
  • Dårlig blodforsyning til benet/foden
  • Kalk i svangsenen
  • Fordøjelsesproblemer
  • Nyreproblemer

Aflastning er alfa og omega ved hælspore

For at mindske inflammationen er det vigtigt, at du holder foden i ro og aflaster den mest muligt. Det giver de bedste betingelser for dit immunforsvar til at reparere skaderne.

Man inddeler hælspore i tre forskellige stadier, og på begyndelsesstadiet kan du nøjes med  at reducere din træningsmængde. Er tilstanden nået til udviklingsstadiet, skal du mindske træningen drastisk. Her er det en god idé at få hjælp fra en professionel behandler, som kan sætte dig i gang med genoptræning.

I visse tilfælde kan hælspore blive kronisk, og her bør du både opsøge behandling, få masser af hvile, aflaste og eventuelt gøre brug af hjælpemidler som specielle sko- eller hælindlæg.

Sådan kan osteopati afhjælpe hælspore

En osteopat er uddannet i at behandle hele bevægelsesapparatet. Har du hælspore, vil vedkommende derfor ikke blot tage et kig på din fod – han eller hun vil spørge ind til dine hverdags- og træningsrutiner for at få en helhedsforståelse af dig som menneske.

Derudover vil osteopaten også undersøge hele kroppens system for at lokalisere årsagen til hælsporen. Det giver et bedre grundlag for at kunne vejlede dig og behandle dine gener.

Osteopatisk behandling kan med fordel kombineres med fysioterapi, akupunktur og massage for at komme problemet til livs. Behandlingen vil bestå af manuel behandling, øvelser og vejledning i forhold til dit givne træningsniveau.

Læs mere om osteopati og hælspore her.

3 ting du selv kan gøre i kampen mod hælspore

Udover aflastning er der en række andre ting, du kan give dig i kast med, hvis du har fået hælspore.

1)   Brug af is og kompressionsbind

Har du hælspore, kan det være en god idé at slutte dagen eller et træningspas af med at lægge is på hælen. Mens du er arbejde eller træner, kan det lindre at bruge kompressionsbind, hvilket gør det nemmere at hvile på foden.

2)   Brug af tape

For at aflaste kan du også gøre brug af tape. Er du i behandling for hælspore hos en fysioterapeut, kan du få råd til at tape foden op på den rigtige måde, så du ikke gør mere skade end gavn.

3)   Brug af skoindlæg

Et sidste råd er at benytte indlæg i skoen, der er lavet specielt til hælspore. De har både en støddæmpende effekt og giver lindring til smerterne under hælen og på trædepuden.