I et banebrydende tiltag har den britiske regering annonceret planer om at etablere en uafhængig fodboldregulator.

Denne nye myndighed vil få til opgave at overvåge sporten og fremme finansiel stabilitet gennem en ny lovgivning, der er blevet fremlagt i parlamentet.

Regulatoren, som vil operere uafhængigt af både regeringen og fodboldautoriteterne, vil have beføjelse til at pålægge klubber bøder på op til 10 procent af deres omsætning for ikke at overholde finansielle regler.

Denne lovgivning vil styrke testene af egnetheden af dem, der driver klubberne, og vil også blokere for “lukkede konkurrencer” såsom den ofte foreslåede europæiske superliga.

Klubber vil desuden være forpligtede til at konsultere deres fans om sager såsom strategisk retning og alt, der påvirker deres arv.

Det skriver bl.a. Al Jazeera.

“For længe har nogle klubber været misbrugt af skruppelløse ejere, som slipper afsted med finansiel misforvaltning, der i værste fald kan føre til total kollaps,” udtalte premierminister Rishi Sunak. “Denne lovgivning markerer et historisk øjeblik for fodboldfans – den vil sikre, at deres stemmer bliver hørt, forhindre en udbryderliga, beskytte klubbernes finansielle bæredygtighed og bevare arven for vores klubber, store som små.”

“Uden sine fans er fodbold intet,” sagde kulturminister Lucy Frazer. “Vi er fast besluttede på at sætte dem tilbage i hjertet af spillet og sikre, at klubber som vitale samfundsaktiver fortsætter med at trives. Den nye uafhængige fodboldregulator vil sætte spillet på en bæredygtig fod, styrke klubber og hele fodboldpyramiden for generationer.”

Premier League, som står over for en mulig reduktion af sine beføjelser, udtalte, at den vil studere lovforslaget og arbejde tæt sammen med regeringen.

Ligaen har tidligere udtrykt bekymring for, hvordan en regulator potentielt kunne skade ligaens evne til at tiltrække investeringer.