En ny, banebrydende ændring kan være på vej. Det vil ændre måden, hvorpå man håndterer spillernes adfærd over for dommerne.

Den Internationale Fodboldforenings Bestyrelse (IFAB), som er ansvarlig for at fastsætte spillereglerne i fodbold, overvejer seriøst at indføre ti-minutters udvisninger, kendt som “sin-bins”, for spillere, der viser utilfredshed eller brokker sig over for dommeren.

Dette skridt kommer i kølvandet på en stigende bekymring over spillernes adfærd, især i den engelske Premier League, hvor der alene i denne sæson allerede er uddelt 88 advarsler for brok. Et bemærkelsesværdigt eksempel er Sheffield Uniteds Oli McBurnie, som modtog sit andet gule kort for brok i en kamp mod Tottenham i september.

IFAB planlægger at mødes i London om to uger, hvor hovedfokus vil være på ‘deltageres dårlige opførsel’. Der er en voksende bekymring for, at dommere fravælger spillet på grund af overfald og verbale overgreb.

Ifølge The Times kunne disse udvisninger for grov adfærd blive udvidet til professionel fodbold. De har været yderst populære siden deres introduktion i ungdoms- og græsrodsfodbold i England i 2019, hvor spillere, der brokker sig, må forlade banen i ti minutter.

En anden ændring, som IFAB overvejer, er at kun tillade anføreren at henvende sig til dommeren for at diskutere afgørelser. Dette er for at reducere den hyppige omringning af dommere, som er blevet almindelig. Denne regel er allerede implementeret i rugby og basketball med stor succes.

Lukas Brud, administrerende direktør for IFAB, forklarede tanken bag disse potentielle regelændringer til The Times. Han udtalte, at spillere måske ikke bekymrer sig så meget om at få et gult kort for at sige noget upassende til en dommer, men det kan gøre en stor forskel, hvis de ved, det betyder en tiendedel af kampen uden for banen. Desuden kan spillere, der nærmer sig dommere på en aggressiv måde, simpelthen ikke tolereres længere.

Forskningsresultater fra FA har vist en markant nedgang i hændelser med brok i ungdomsfodbold siden introduktionen af sin-bin-pilotprojektet, med spillere, trænere og dommere alle til fordel for at fortsætte med forsøget.