Nottingham Forests kamp for overlevelse i Premier League fik et alvorligt knæk lige før landsholdspausen i marts.

Holdet under ledelse af Nuno Espirito Santo var allerede dybt involveret i nedrykningsstriden, men et pointfradrag på fire point for overtrædelse af ligaens regler om rentabilitet og bæredygtighed (PSR) betyder, at Forest nu for alvor kæmper med ryggen mod muren.

Everton har tidligere modtaget straf for at overskride deres PSR-tilladelse, men hvordan påvirker Forests umiddelbare sanktion deres og andre klubbers chancer for nedrykning?

Efter at være blevet henvist til en uafhængig kommission i januar, blev det bekræftet mandag, at Forest ville blive fratrukket fire point for deres økonomiske misligholdelse. Klubben fra East Midlands befandt sig på 17. pladsen før afgørelsen, men er siden faldet til 18. plads, et point under Luton Town og fire point bag Everton på 16. pladsen, som stadig kan blive ramt af yderligere PSR-straf.

Forest og Luton stod over for hinanden lørdag, hvor Luke Berrys sene scoring udlignede Chris Woods tidligere mål. Pointfradraget er et hårdt slag for Forest.

Mens Opta har set nok fra Everton til at antyde, at et fald til Championship er usandsynligt, har Forests straf resulteret i, at Luton Towns chancer for nedrykning er faldet fra 78,1% til 62,1%.

Det er Lutons håb, der er forbedret mest blandt de hold, der kæmper i bunden, men deres procentdel er stadig næsten dobbelt så høj som Forests efter sanktionen trådte i kraft. Deres chancer for nedrykning er nu vurderet til 37,5% – lidt over en en-ud-af-tre sandsynlighed – efter at have været på 13,4% før afgørelsen.

Afgørelsen har gjort lidt for udsigterne for både Burnley og Sheffield United. De to ligaens bundhold er betydeligt bagud i bunden og stadig stensikkert på vej ned med henholdsvis 94,8% og 98,4%.

For Forest betyder det, at Nuno straks skal bruge straffen til at udtrække ekstra ild og engagement fra sine spillere, ligesom Everton gjorde.

Toffees vandt fire ud af deres fem kampe efter at ti-point straffen først blev uddelt i november.