Zambias træner Bruce Mwape er i søgelyset hos FIFA. Her undersøges han for upassende adfærd overfor en spiller.

Zambias fodboldlandstræner for kvinder, Bruce Mwape, er undersøges af FIFA efter anklager om, at han har berørt en spiller upassende under Verdensmesterskab.

Efter Zambias historiske 3-1 sejr over Costa Rica mandag den 31. juli – deres første nogensinde ved et verdensmesterskab – blev der indgivet en klage til FIFA, der handlede om den 63-årige træner.

Ifølge The Guardian fandt den påståede hændelse sted efter en træningssession fredag den 28. juli. En kilde tæt på holdet udtalte, at flere spillere så Mwape berøre en af deres holdkammeraters bryst.

De spillere, der overværede hændelsen, overvejede angiveligt at rapportere den med det samme, men valgte at vente til efter turneringen af frygt for ikke at blive udtaget til kamp. Nu er Zambia allerede blevet elimineret efter to 5-0 nederlag til henholdsvis Japan og Spanien.

Det er ikke første gang, Mwape er blevet beskyldt for krænkende seksuel adfærd. Før turneringen i Australien og New Zealand blev han også beskyldt for upassende adfærd, hvilket han dog benægtede.

En spiller, der ønskede at forblive anonym, fortalte til The Guardian sidste måned: “Hvis han [Mwape] vil sove med nogen, skal du sige ja. Det er normalt, at træneren sover med spillerne på vores hold.”

Da han blev spurgt om de tidligere anklager forud for Zambias anden gruppekamp, trådte en FIFA-medarbejder til og sagde: “Jeg beder dig om kun at stille spørgsmål relateret til fodbold og turneringen.”

Vedrørende den nye påstand udtalte en talsperson: “FIFA tager enhver anklage om forseelse meget alvorligt og har en klar proces for dem i fodbold, der ønsker at rapportere en hændelse. Vi kan bekræfte, at der er indgivet en klage vedrørende det zambiske kvindelandshold, og dette undersøges i øjeblikket. Af fortrolighedsgrunde kan vi ikke give yderligere detaljer om en igangværende undersøgelse.”